21 Aug 2011

Fiskehistorier och nördigt hantverk.

Ja vad ska man säga.
Ibland har man bara såna där kvällar man småler åt när de är lut och man kommit hem.


Jag tog en trip ner till den närmaste sjön, Södersjön i Växbo,Hälsingland.
Det ska egentligen bara finnas vitfisk där men jag vet av erfarenhet att det går förrymd regnbåge där.
Dessutom finns det i de båda inrinnande åarna både bäcköring och bäckröding.

Nog om det,jag fiskade på som vanligt(jag skulle kanske nämna att jag är inbiten flugfiskare.) och nog vart det en och annan abborre och pigg mört på nymf. Men det var ju inte det jag var ute efter och när skymningen lade sig så började det vaka mera. På med torrfluga! En Elk hair Caddis åkte på,en ständig favorit. Men inget var direkt intresserat av den så jag tänkte att jag skulle ge mig och gå hem... Men då hör jag nåt som vakar en bit in i närmaste ån. En gång rejält och sen ytterligare en gång när jag ser efter.

Jag har ju redan torrflugan på så jag försöker hitta kastläge. Fisken står illa till på min sida av ån,ganska mycket gräs och skräp ivägen men på andra kastet går den upp och tar. Till den här historien hör att jag under tisdagen samma vecka var cid samma sjö och krokade nånting som slet av tafsen och glatt simmade vidare.

Fisken var fin,ungefär ett kilo skulle jag gissa,en uppenbar regnbåge som sprattlade och hoppade. Hoppade ja...mitt i ett lufthopp spottade den ut flugan och försvann ner i vattnet. Jag svär en liten smula men är mest glad för fighten och att den tog på torrt,det är något visst med det. Men jag har flugan kvar,den har inte slitit av den. Så ser jag att det hänger nåt skräp på linan. Det är min förlorade nymf från tidigare i veckan! Tafs och allt. Snällt förvaltat av fisken. Trist att den fortsätter släppa,jag får inte ens ta en redig titt på den!
Men oj vad glad man blir av sensommarkvällar och fiske på vak,knappa kilometern hemifrån.

Det är härligt att bo på landet!
Och så lite nördigt hantverk.
En smidd fluga (åsandslända) som jag slängde ihop en småseg dag tidigare i somras.


No comments:

Post a Comment